Abese Suresi Tefsir Çalışması

0

ABESE SURESİ

Mushaf Sırası:80 -Ayet sayısı:42

Davetçiye öğütlerle başlıyor. Vahyin mahiyeti, Allah’ın insanlara verdiği nimetler insanın karakteri, yaratılışı, ölümü, yeniden diriltilişi ve hesaba çekilişi sonuçta Cennet’e giriş veya cehenneme atılış anlatılmıştır

Davetçiye öğütler!

1-10-(Peygamber)Âmâ kendisine gelmesinden ötürü yüzünü ekşitti ve döndü. (Ey Nebi)Nereden biliyorsun? Belki o, öğüt dinleyecek, öğüt ona fayda verecek ve arınacaktı. Sana koşan ve Allah’a karşı kendisini sorumlu hisseden(korkan) kişi ile ilgilenmiyorsun da, Arınmasından ve temizlenmesinden sorumlu olmadığın ve kendisini Allah’a karşı sorumlu ve muhtaç görmeyen(Kendisini müsteğni gören) kişiyle ilgileniyorsun.

Alınacak dersler:

Davetçi, istekli ve sorumluluk bilincine sahip kişiler dururken, isteksiz ve sorumsuz kişilerle ilgilenerek vaktini isabetli kullanmama gibi bir lüksü yoktur. Davetçi içinde yaşadığı toplumda yük devesi olabilecek(Peygamber bir hadisinde insanlar deve gibidirler. Nasıl ki 100 deveden bir deve yük devesi olabiliyor ise İnsanlardan da ancak 100 kişiden bir kişi toplumsal sorumluluğu yüklenecek kabiliyete sahiptirler)kişileri bulmalı ve öncelikle onlarla ilgilenmeli. Yoksa onun vazifesi zengin, makam ve mevki sahibi, şan ve şöhret sahibi kimselerle ilgilenip onların kurtuluşu için çalışma zorunluluğu yoktur. Burada davetçinin dikkat edeceği ilgileneceği kişilerin istekli ve sorumluluk sahibi olmalarıdır.

Peygamberler de hata yapabilirler. Ancak yaptıkları hata şayet dine taalluk eden bir hata ise insanların onu örnek almaları ihtimaline binaen Allah tarafından düzeltilmektedir. Bu yönü ile Peygamberler dine taalluk eden konularda yani insanların sorumlu tutulacakları konularda Allah tarafından korunmuşlardır.

Bu ayetler Hz. Muhammed in Allah’ın resulü olduğunu ispat eden ayetlerdir. Düşünün bir adam ki kendisi bir şeyler uyduruyor ancak kendisini azarlayan ve kendinin yapmış olduğu bir hatayı ortaya koyan sözler içeriyor. Bu aklen mümkün değildir. İşte burada bir mesajda şudur. Ey müşrikler ben bunu uydurmuyorum bana ne geldi ise onu size aktarıyorum anlamına gelir.

Vahiy

11-16. Hayır! Şüphesiz bunlar (âyetler) öğüttür. Dileyen bu mesajlardan öğüt alır. Bu mesajlar değerli ve güvenilir kâtiplerce yazılmış olan tertemiz yüce makamlara kaldırılmış, mukaddes sahifelerde yazılı mesajlardır.

Allah’ın göndermiş olduğu her mesaj insanlar için bir öğüt ve uyarı mahiyetindedir. Dileyen kişiler bu uyarılardan ve öğütlerden ders çıkarsın dileyende ders çıkarmasın ve bildiği yolda yürümeye devam etsin. İnsan özgürdür. Özgür olduğu için hesaba çekilecektir.

Nankördür İnsan!

17. Kahrolası insan! Ne kadar nankördür(ekfere)

23-İnsan, kendisine emredilen şeyleri yapmadı!(Bu sebeple çok nankördür.)

Allah’ın kendisine verdiği öğüt dinlemeyip bunca nimet içinde iken Allah’ a karşı sorumluklarını yerine getirmeyenler ne kadarda nankördürler. İnsan nasıl yaratıldığına bir bakmaz mı? İnsan, Allah’ın kendisine verdiği türlü türlü nimetleri görmez mi? Onlar üzerinde düşünmez mi?

İnsanın serüveni

18-22-Allah onu neden yarattı? Bir nutfeden (spermadan) yarattı ve onun tabiatını oluşturdu(kedderehu) ve Sonra Onun doğumunu yani hayata gelişini kolaylaştırıp doğum sürecini başlattırdı. Sonra onun canını alır ve kabre sokar. Sonra dilediği vakitte onu diriltir.

İnsanın rızıklandırılması

24-32. İnsan, yediğine bir baksın! Şöyle ki: Yağmurlar yağdırdık. Sonra toprağı göz göz yardık da oradan ekinler, üzüm bağları, sebzeler, zeytin ve hurma ağaçları, iri ve sık ağaçlı bahçeler, meyveler ve çayırlar bitirdik. (Bütün bunlar) sizi ve hayvanlarınızı yararlandırmak içindir.

Hesaba çekiliş

33.37-Kulakları sağır eden o ses geldiğinde, İşte o gün kişi kardeşinden, annesinden, babasından, eşinden ve çocuklarından kaçar. O gün, herkesin kendine yetip artacak bir derdi vardır.

Her kes yapması gerekip de yapmadıklarını, yapmaması gerekip de yaptıklarını düşünmekten ve onların hesabı ile uğraşmaktan kimseyle ilgilenmeyecek ve hatta birbirlerinden kaçacaklar. Çünkü her kesin birbiri üzerinde hakkı olacak ve insanlar birbirlerinden utanacaklar.

Ve akıbet!

38-42-O gün bir takım yüzler parlak, güleç ve sevinçlidir. Yine o gün birtakım yüzleri de keder bürümüş, hüzünden kapkara kesilmiştir. İşte bunlar kâfirlerdir(Nankörlerdir), günahkârlardır(Allah’ın emirlerini yerine getirmeyenlerdir, facirlerdir.)

Sorumluk sahibi olanlar yani nankörlük etmeyip kendilerine emredileni yapanlar kurtulacaklardır. Ancak 17 ve 23.cü ayetlerde belirtilen özellikleri üzerinden taşıyanlar yani nankörler ve Allah’ın emrettiklerini yapmayanlar sorumsuzlar, kafirler, facirler ise cehenneme gireceklerdir

Paylaş

Yazar Hakkında

Yoruma kapalı.